mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин

mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин – е извршна датотека во Windows, развиена од Microsoft Corporation и испорачана со оперативниот систем. Елементот е предмет на отворање на Microsoft HTML апликацијата – програма која е одговорна за работата на HTML-базирани апликации (. HTA датотеки) и трчање скрипти во Windows.

Стандардна локација е C: \ Windows \ System32 \. Големина од 12.800 до 47.104 бајти.

mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин
mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин

Можете да го видите процесот во “Task Manager” само кога апликации кои користат Microsoft (R) HTML апликација домаќин и користат> 25% од вашите ресурси.

mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин (32-битови)
mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин (32-битови)

Но, ако овие процеси секогаш се наоѓаат или не се лоцирани во “system32” во повеќето случаи, тоа може да биде малициозен софтвер кој се крие под Windows процес

Дополнителна потврда е промената на поставките на прелистувачот (почетната страница, стандардниот пребарувач, приказот на обележувачи), прикажува агресивно рекламирање и автоматско пренасочување кон комерцијални сајтови со медиумска содржина што може да ви биде штетна. Во овој случај, се препорачува да се провери компјутерот за вируси. Или, повеќе процеси mshta.exe може да се прикажат во “Task manager”

Како да го избришете процесот?

Ако некои симптоми станат реални во Pc, подобро е да го избришете вашиот процес.

А) Стопирајте го процесот mshta.exe;
Б) Вчитајте ги Windows и стартувајте во безбеден режим;
C) Инсталирајте апликации: CCleaner, AdwCleaner
D) Започнете AdwCleaner, кликнете на “Скенирај” и по завршувањето кликнете “Чиста”
Е) Ставете ги сите подесувања на стандардно во вашиот прелистувач
F) Избришете ја целата кеш со CCleaner

Исто така во Winx64 системот може да се познати како mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин (32-битови)

mshta.exe Microsoft (R) HTML-апликациски домаќин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *